Hur används NFT?

Det finns en oändlig mängd applikationsområden för NFTs där vi idag bara skrapat på ytan. Hur NFTs används kommer över tid utvecklas till att omfatta de flesta områden.

NFT världen

NFT användningsområden

NFTs har kopplat samman kreatörer och samlare på ett aldrig tidigare skådat sätt och gett upphov till nya möjligheter för digitalt ägande. Kreatörer ges via blockkedjan tillgång till en global plattform av samlare medan NFT samlare kan vara säkra på att köpa och sälja äkta tillgångar. Här går vi igenom populära användningsområden för NFTs.

NFT konst

Människor samlar digital konst av samma anledning som människor samlar fysisk konst – en blandning av estetik, status, samlande och umgänge.

NFTs har gett kreatörer utökad frihet och tillgång till en global marknad samtidigt som de enkelt kan se vilka kryptoplånböcker som äger deras verk vilket skapar en möjlighet för kreatörer att skapa ett community runt sina samlare.

Samlare som köper NFT konst kan stolt visa upp sina samlingar på ett helt annat sätt i den digitala världen. Istället för att konstverk förvaras i en källare kan den äkta varan delas med världen dagligen.

Chatbot and Chill? – XCOPY

NFT musik

Många artister får sparsamt betalt med dagens metoder såsom kontrakt med skivbolag och streaming royalties där mellanhänder tar majoriteten av intäkterna. Med musik som ges ut som NFTs skapas möjligheter för artisterna själva att kontrollera på vilket sätt deras musik ges ut samtidigt som de får behålla en större andel av sina intäkter.

Samtidigt ges de fans som köper en artists NFT en möjlighet att få vara med på artisterns framtida karriärsresa och uppsida genom ägande av artisterns NFT.

Musik nfts skapar en gemensam uppsida för samlare och artister
Hume Genesis - The Hume Collective

NFT gaming

Gamers spenderar årligen miljarder på virtuella föremål utan att de får äga föremålen på riktigt. NFTs tillåter gamers att på riktigt äga de virtuella föremål de köper i spelen, och därmed även sälja dessa föremål eller använda dem i flera olika spel.

NFTs gör att gamers går från att enbart vara konsumenter till att bli en del av spelen vilket i sin tur skapar möjligheter för spelutvecklare att inkludera sina användare mer och bygga spelen runt användarna och deras preferenser.

gaming nfts som CryptoKitties gör att gamers kan äga föremålen i spelet på riktigt
CryptoKitty - CryptoKitties

Tillträde och medlemskap genom NFT

NFTs kan användas som inträdesbiljetter till fysiska och digitala event där du behöver bevisa att du äger en specifik NFT för att få delta. Dessa typer av NFTs kombineras ofta med konst eller pfp NFTs, exempelvis Moonbirds som skapats av PROOF är en pfp kollektion som bland annat ger dig tillträde till ett community.

Sättet detta fungerar på är normalt att du genom din kryptoplånbok verifierar att du äger en specifik NFT vilket ger dig tillgång till olika förmåner. Förmåner kan inkludera tillgång till en privat Discord server, ett fysiskt event, en informationskälla eller möjligheten att få köpa en ny NFT utgiven av en specifik kreatör.

tillträde och medlemskaps nfts ger dig tillgång till olika förmåner beroende på nft kollektionen
PROOF Collective - PROOF

Virtuellt land NFTs

Sandbox, Decentraland, Voxels och Otherside är virtuella världar där du kan köpa NFTs som representerar en del virtuellt land. Dessa fungerar precis som fastigheter; virtuellt land kan köpas, säljas och hyras.

Innehavarna av NFTs som representerar en del virtuellt land har möjlighet att bygga vidare kring sitt land i den virtuella världen där det precis som i den verkligen världen skapas spel, konferenser, events och museum.

virtuellt land nfts fungerar som fastigheter där ägarna kan bygga på sitt land, men i metaverse
Land - The Sandbox

Mode NFTs

Modevarumärken har fått upp ögonen för NFTs och blockkedjan då det ger dem en möjlighet att få kontakt med konsumenter från hela världen på ett nytt sätt. Nya intäktsströmmar har skapats genom försäljning av NFTs som representerar både digitala och fysiska föremål.

Gmoney har lanserat lyxvarumärket 9dcc som parar ihop fysiska produkter med NFTs. Deras första release, t-shirts, kommer med en tagg som länkar varje t-shirt till en specifik NFT och därmed bevisar att den t-shirten är äkta samtidigt som du kan se ägarhistoriken av t-shirten.

Tiffany, Louis Vuitton, Gucci, Prada, Nike, Adidas Burberry har alla gett sig in i NFT området på olika sätt. Därutöver har Prada, LVHM, Richemont, Mercedes-Benz och OTB har lanserat Aura Blockchain Consortium, en global blockkedja för lyxmodevarumärken.

Mode nfts ger modevarumärken nya intäktsströmmar och skapar möjligheter för nya varumärken
Iteration-01 looks - 9dcc

NFTs främjar kreatörer

Ny inkomstkälla för kreatörer

Kreatörer kan sälja sina verk som NFTs och direkt få både kontakt och intäkter från sina fans, utan att gå via mellanhänder. Kreatörer kan därmed tjäna sin beskärda del baserat på vad fans är villiga att betala, samtidigt som de inte behöver betala mellanhänder för distribution och publicering.

verifiering av äkthet

NFTs ersätter inte rättigheterna kring ett verk, men gör det möjligt att via blockkedjan enkelt identifiera kreatören bakom ett verk och den nuvarande ägaren vilket spelar en viktig roll för att bestämma värde samtidigt som äkthet enkelt kan verifieras.

Kollektivt ägande

NFTs lägger grunden för en ny modell av kollektivt ägande som förvandlar kreatörers communitymedlemmar från konsumenter till delägare. Kreatörer och de fans som köper kreatörens verk får en delad uppsida där båda sidor tjänar på att ytterligare värde skapas.

Nytt sätt att tjäna pengar

Innan NFTs fanns det tre grundläggande alternativ för att tjäna pengar på att skapa content på internet; 1) Upprätthålla upphovsrätt; 2) Bli betald för att skapa; 3) Annonsering. NFTs introducerar ett fjärde alternativ; att sälja de digitala originalverken av det som skapats.

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.