NFT säkerhet​

I samband med att den framväxande NFT marknaden tagit fart och många NFTs snabbt ökat i värde, tjänade en del människor mycket pengar. Det bidrar många snabbt vill ge sig in utan efterforskning vilket skapar en guldgruva för bedragare som försöker stjäla dina NFTs och kryptovalutor. NFT säkerhet är därmed någonting du bör lära dig.

Förbli säker när du köper eller säljer NFTs

Vanliga bedrägerier och säkerhetsåtgärder

Om bedragare får tag på din privata nyckel kommer du förlora alla tillgångar den privata nyckeln ger tillgång till. För att du ska hålla dina NFTs säkra går vi här igenom vanligt förekommande bedrägeriförsök och säkerhetsåtgärder för att undvika dem.

Köp en hårdvaruplånbok

När du äger NFTs och kryptovalutor är det du verkligen äger en privat nyckel. Denna ger dig tillgång till dina NFTs och kryptovalutor. Du måste vara den enda som har kontroll över den här nyckeln som alltid måste hållas säker.

Med en hårdvaruplånbok förbättrar du avsevärt säkerheten för dina NFTs och kryptovalutor. Till skillnad från mjukvaruplånböcker, som är sårbara för hackare, utvecklades hårdvaruplånböcker så att du inte behöver lita på att en programvara på din dator hanterar dina privata nycklar. Hårdvaruplånböcker lagrar dina privata nycklar på en fysisk enhet som förhindrar obehörig åtkomst till dina privata nycklar.

Din dator kommunicerar med hårdvaruplånboken, skickar transaktioner till hårdvaruplånboken för fysisk signering och sedan returneras dessa till din dator som signerade transaktioner. På så sätt finns aldrig dina privata nycklar på din dator vilket förhöjer säkerheten.

Använd en hårdvaruplånbok för att hålla dina NFTs säkert

Meddelanden och länkar

De vanligaste bedrägerierna sker genom att människor klickar på skadliga länkar. När du klickar på en skadlig länk kan den ta dig till flera olika platser, exempelvis en fake webbsida där du erbjuds gratis NFTs mot att du signerar en transaktion. Vid signering av transaktionen kan bedragarna sen få tillgång till din privata nyckel och därmed föra över dina NFTs och kryptovalutor till sin egen kryptoplånbok.

Använd officiella länkar
Använda alltid officiella länkar för NFT projekt och inte länkar som någon skickar till dig. Meddelanden, email och sms som innehåller länkar bör behandlas med stor försiktighet, de kan utgöra phishing försök.

Gör research innan du klickar på länkar
Gör research innan du öppnar en länk du får skickad till dig och utgå alltid från att det kan handla om bedrägeriförsök. Om du omedvetet får upp ett fönster i datorn där du får valet att signera en slumpmässig transaktion i MetaMask kan det vara ett tecken på att du tidigare klickat på en skadlig länk, signera då inte transaktionen innan du har säkerställt att den är legitim.

Vanliga NFT bedrägerier du bör undvika är länkar och meddelanden som någon skickar till dig. Håll dina NFTs säkert genom att dubbelkontrollera

Lansering av NFT kollektion utan förvarning

Om du får meddelanden eller ser i ditt Twitter flöde att en NFT kollektion lanseras utan tidigare förvarning bör du vara försiktig. Om kommentarsfältet samtidigt är avstängt rör det sig i princip alltid om bedrägeri. Både kreatörers och NFT projekts Twitter konton har hackats vilket resulterat i att hackare kunnat stjäla NFTs och kryptovalutor motsvarandes hundratusentals dollar genom att följarna klickade på de phishing länkar som skickades ut.

I många fall skickas även Discord meddelanden eller tweets om att det är kort om tid, det snart är slutsålt eller erbjudanden om att köpa några av de sista upplagorna i kollektionen.

NFT hack

Gratis NFTs

Flertalet legitima NFT kollektioner har lanserats där du enbart behövt betala transaktionsavgiften för att få en NFT. Det har dock även förekommit flertalet bedrägerier där det lockats med gratis NFTs vilket resulterat i att människor blivit hackade efter att ha signerat en transaktion avseende gratis NFTs. Om du avser signera en transaktion för att få en gratis NFT bör du noggrant kontrollera att du verkligen signerar en transaktion som gör att du erhåller det du är ute efter och ingenting annat.

Avvakta om du är osäker
Det är lätt hänt att man vill ”passa på” att snabbt signera transaktionen eftersom det är gratis och därmed sannolikt flera andra som vill lägga vantarna på en NFT innan kollektion är utsåld. Det är dock viktigt att alltid kontrollera vad du signerar för att säkerställa att allt är legitimt. 

Slumpmässigt airdroppade NFTs är ofta bedrägeri som kan göra att du förlorar dina NFTs om du interagerar med dem

Slumpmässigt airdroppade NFTs

NFTs som slumpmässigt dyker upp i din kryptoplånbok är väldigt väldigt ofta bedrägerier. Undantaget kan vara om du tidigare köpt en NFT där kreatören sedan ger bort ytterligare NFTs till sina samlare.

Interagera inte med okända NFTs
Du bör inte interagera med NFTs i din plånbok som du inte känner till. Det har förekommit bedrägerier som tömmer din plånbok om du interagerar (säljer eller skickar) med dem.

För bra för att vara sant
Ett annat fenomen du bör iakkta med försiktelse är när en NFT dyker upp i din kryptoplånbok och någon sedan erbjuder dig ett lockande pris för den NFTn. Om du accepterar det priset genom att signera en transaktion riskerar du att förlora dina andra tillgångar den plånboken ger dig tillgång till. Om någonting är för bra för att vara sant så är det sannolikt just det.

Håll dina NFTs säkert genom att vara försiktig när du mintar gratis NFTs. Hemsidan kan vara skapad av bedragare

Discord bottar

När en Discord bot som normalt används för verifiering skickar ett meddelande utan förvarning bör du vara försiktig.

För att undvika bedrägerier kan du i Discord högerklicka på de bottar du vet är legitima och göra en anteckning om det för att på så sätt alltid snabbt kunna kontrollera dem.

Var alltid vaksam när det kommer till oväntade Discord meddelanden.

Håll dina NFTs säkert

Twitter

Det finns mängder av falska verifierade Twitterkonton som utgör sig för att vara officiella konton för olika projekt.

Utgå alltid från att NFT projekt aldrig publicerar en länk eller lansering av en NFT kollektion på Twitter utan förvarning. Kommentarer i kommmentarsfälten på Twitter rörande MetaMask, gratis NFTs, hype angående lansering av en NFT kollektion eller liknande är i princip alltid bedrägerier.

Fejk Twitter konton försöker ofta lura dig till en hemsida där de kan stjäla dina NFTs. Håll dina NFTs säkert genom att inte interagera med okända Twitter konton och länkar

Nedladdningar

Ladda aldrig ned någonting okänt. Det har förekommit bedrägerier där nedladdning av filer eller fake webbläsartillägg kör igång en skadlig kod som resulterar i att din kryptoplånbok kunnat hackas om du någonsin använt din seed phrase digitalt. Kontrollera alltid att du är inne på den officiella sidan innan du laddar ned något.

Om du får någonting skickat till dig från någon du inte känner som innebär att du ska ladda ned en EXE-fil är det sannolikt bedrägeri. EXE-filer är designade för att köra igång datorprogram när de öppnas vilket kan resultera i att din mjukvaruplånbok hackas omebelbart efter nedladdning.

Nedladdning av dokument kan innehålla skadlig kod som försöker stjäla dina NFTs

Peer-to-peer handel

Om du kommer överrens om att handla med någon utanför en NFT marknadsplats bör du noggrant läsa på om den plattform ni kommer överrens om att handla på.

Var försiktig, gör din research och prata med andra som har använt plattformen innan du genomför transaktionen. Avvakta om du är osäker.

Peer to peer NFT handel

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.