NFT historia

Idéen bakom NFTs spåras tillbaka till 1993 – många år innan CryptoKitties fick genomslag på Ethereum och Bored Apes såldes för miljonbelopp.

NFT historik på blockkedjorna bitcoin och ethereum

Historisk tidslinje

Historien om det vi nu kallar NFTs började den 3 maj 2014 när Kevin McCoy skapade Quantum, världens första NFT. Innan dess fanns idéer och NFT liknande experiment som har bidragit till att lägga en grund för dagens NFTs. Här ger vi dig en inblick i historiskt viktiga projekt och händelser under NFT tidsåldern.

1993, idé

I ett mail Hal Finney skickade till Cypherpunks förutspådde han NFTs redan 1993. Hal Finney var även den första mottagaren av Bitcoin i en transaktion som genomfördes av Satoshi Nakamoto, grundaren av Bitcoin, 2009.

Hal Finney förutspådde nfts redan 1993 i ett mail till Cypherpunks

2012, grunden för NFTs

Colored coins
Idén med NFTs återuppstod med Colored Coins, som ursprungligen gavs ut på Bitcoin blockkedjan 2012. Colored Coins är tokens som representerar verkliga tillgångar och kan användas för att bevisa ägande av allt från ädelmetaller till bilar, fastigheter och aktier.

Colored Coins öppnade dörren för ytterligare experiment och la en grund för NFTs där potentialen började uppenbara sig men var begränsad av Bitcoin blockkedjan.

 

colored coins på blockkedjan bitcoin

2014, världens första NFT

Quantum
Den första NFTn, Quantum, skapades av Kevin McCoy och Anil Dash i maj 2014 på den decentraliserade namnregistreringsdatabasen Namecoin.

Quantum var inte känt som en NFT när den skapades eftersom termen NFT inte kom in i lexikonet förrän 20 september 2017, när Dieter Shirley använde termen i hans dokumentation avseende ERC-721 som senare blev den universella token standarden för NFTs. ERC-721 är anledningen till att vi firar den internationella NFT-dagen den 20 september, dagen då termen NFT officiellt myntades.

Quantum såldes 2021 på Sothebys för 1,4 miljoner dollar efter att originalet återskapats på blockkedjan Ethereum.

2014, NFT plattform

Counterparty
Plattformen Counterparty grundades 2014 av Robert Dermody, Adam Krellenstein och Evan Wagner som en peer-to-peer finansiell plattform och ett distribuerat internetprotokoll med öppen källkod på Bitcoin blockkedjan.

Counterparty möjliggjorde att ge ut tillgångar på blockkedjan, hade en decentraliserad börs och en egen token, XCP. Plattformen hade vid tidpunkten flera projekt och tillgångar, inklusive handel med kortspel och memes.

Counterparty var en av de första NFT plattformarna som byggdes på blockkedjan Bitcoin

2015, NFT kortspel

Spells of Genesis på Counterparty
I april 2015 lanserades kortspelet Spells of Genesis på Counterparty. Utöver att vara pionjärer med att ge ut speltillgångar på en blockkedja, lanserade skaparna även en av de första Initial Coin Offerings (ICO).

Spells of Genesis skaparna finansierade utvecklingen av spelet genom att introducera sin egen token som användes som valuta inom spelet.

Spells of Genesis lanserades på Counterparty plattformen och var ett av de första NFT kortspelen

2016, ytterligare NFT kortspel

Force of Will på Counterparty
I augusti 2016 lanserades det populära kortspelet Force of Will på Counterparty. 
Sett till försäljning var Force of Will, vid tidpunkten, det fjärde högst rankade kortspelet i Nordamerika bakom Pokémon, Yu-Gi-Oh och Magic: The Gathering.

Att ett tradtitionellt företag som Force of Will Co., Ltd gjorde inträde inom blockkedjor och kryptovalutor skickade signaler om värdet av att kunna placera tillgångar på blockkedjan.

Force of Will var ett nft kortspel som lanserades på Counterparty plattformen

2016, NFT memes

Rare Pepes på Counterparty
I september 2016 föddes Rare Pepes på Counterparty när Nakamoto Card skapades vilket utlöste en konströrelse som fortsätter växa än idag.

Det som började med att vara en komisk karaktär vid namn Pepe the Frog, har över tid blivit en internetsensation och en av de mest populära memesen. Karaktären Pepe the Frog skapades av Matt Furie redan 2005 och har starkt bidragit till uppkomsten och intresset för Rare Pepes.

Rare Pepes NFTs blev populära på Ethereum där Nakamoto Card idag är en av de mest värdefulla

2017, ytterligare NFT memes

Rare Pepes på Ethereum
När Ethereum började bli populärt i början av 2017 började även memes handlas där. I mars 2017 lanserades projektet Peperium, en decentraliserad meme marknadsplats och ett kortspel som gjorde det möjligt för vem som helst att skapa memes på Ethereum blockkedjan.

Likt Counterparty hade Peperium också en egen token, RARE, som användes vid skapandet av memes och för att betala avgifter.

Peperium på Ethereum lanserades efter att nft meme handel med Rare Pepes tagit fart

2017, den första pfp kollektionen

CryptoPunks
Efter att intresset för Rare Pepes tagit fart skapade John Watkinson och Matt Hall, grundarna av Larva Labs, unika karaktärer på Ethereum blockkedjan i juni 2017. Inga karaktärer var likadana och kollektionen var begränsad till 10 000 karaktärer. Projektnamnet, CryptoPunks, refererar till Cypherpunks, en rörelse som experimenterade med föregångare till Bitcoin på 1990-talet.

Vem som helst med en kryptoplånbok på Ethereum kunde göra anspråk på en CryptoPunk, gratis. Alla 10 000 CryptoPunks tog snabbt slut vilket gav upphov till en andrahandsmarknad där människor köpte och sålde dem. CryptoPunks anses vara den första pfp kollektionen och har bidragit till att lägga en grund som har inspirerat många NFT kollektioner över tid.

CryptoPunks är en av de mest populära NFT kollektionerna på Ethereum

2017, NFTs populariseras på Ethereum

CryptoKitties
CryptoKitties lanserades i oktober 2017 av företaget Axiom Zen. Projektet släpptes under ETH Waterloo Hackathon, världens största hackathon för Ethereum ekosystemet, där CryptoKitties teamet vann förstaplatsen.

CryptoKitties är ett blockkedjebaserat spel som låter spelare adoptera, uppfostra och byta virtuella katter på blockkedjan. Genom CryptoKitties bröt sig NFTs in i mainstream media där projektet frekvent syntes i nyhetsmedier, allt från Dagens Nyheter till BBC. Delvis för att människor köpte, födde upp och handlade virtuella katter som galningar och delvis för att det gjorde att Ethereum täpptes till på grund av alla blockkedjetransaktioner med katterna. 

CryptoKitties framgångar öppnade mångas ögon för potentialen hos NFTs. Axiom Zen startade sedan Dapper Labs som sedemera lanserade NBA Top Shot.

gaming nfts som CryptoKitties gör att gamers kan äga föremålen i spelet på riktigt

2017, NFT stenar på Ethereum

EtherRock
EtherRock lanserades i december 2017 och var därmed en av de tidigt utgivna NFT kollektionerna på Ethereum blockkedjan. Endast 100 stenar i olika färgnyanser skapades.

Strax efter att projektet lanserades glömdes det i stort sett bort fram till 2021 när de återstående stenarna, som ännu inte hade givits ut, snappades upp av samlare.

Skaparen av EtherRock har sagt att väldigt lite ansträngning lades ner på NFT kollektionen och att han bara byggde det smarta kontraktet och webbplatsen för att träna på att använda Solidity (programmeringspråket på Ethereum). Trots detta har flera stenar sålts får miljontals dollar sedan de återupptäcktes 2021.

EtherRock NFTs på Ethereum har sålts för miljontals dollar

2018, gaming NFTs

Axie Infinity
Trung Nguyen tillsammans med Sky Mavis, skapade Axie Infinity i mars 2018 efter inspiration från Pokémon. Axie Infinity är ett Play-to-Earn (P2E) spel och en virtuell värld byggd på Ethereum blockkedjan. Spelare kan samla, avla, och handla husdjur som i spelet kallas Axies. 

Alla tillgångar i spelet representeras av tokens eller NFTs och kan därmed handlas på olika marknadsplatser för blockkedjebaserade tillgångar. Spelet gjorde över tid stor succé i takt med att människor insåg att det var möjligt att tjäna verkliga pengar på att spela.

Axie Infinity, ett populärt nft baserat play-to-earn spel på Ethereum

2019, on-chain generativ konst

Autoglyphs
Larva Labs lanserade Autoglyphs i april 2019 som den första on-chain generativa konsten på Ethereum. I Autoglyphs existerar konstverken inom själva smarta kontraktet som finns på blockkedjan, det är bokstavligen on-chain.

Alla Autoglyphs är skapade av kod som körs på Ethereum blockkedjan. Alla som donerade avgiften för att skapa en Autoglyph (0,2 ETH) till Larva Labs utvalda välgörenhetsprojekt, kunde skapa en Autoglyph samtidigt som de blev den första ägaren till en Autoglyph. Efter att 512 Autoglyphs skapats stängdes generatorn, som genom kod genererade alla Autoglyphs, av sig själv för alltid.

AutoGlyphs var den första on-chain generativa NFT konsten som skapades av Larva Labs på blockkedjan Ethereum

2020, generativ konstplattform

Art Blocks
Sedan Erick Calderon lanserade Art Blocks i november 2020 har plattformen etablerat sig som en framstående plattform för generativ konst inom NFT området.

Erick Calderon lanserade den första kollektionen, Chromie Squiggle, vartefter kreatörer som Tyler Hobbs, Dmitri Cherniak, Matt Kane och Kjetil Golid har givit ut generativa konstkollektioner som NFTs på plattformen.

Art Blocks framgångar har bidragit till ett växande intresse för generativ konst och för de kreatörer som givit ut konstverk via plattformen.

Den generativa konstplattformen ArtBlocks grundades av Erick Calderon som skapade Chromie Squiggle NFT kollektionen

2021, NFT säljs för 69 miljoner dollar

Everydays: the First 5 000 Days
I mars 2021 såldes en NFT av kreatören Beeple för 38 525 ETH, motsvarandes 69 miljoner dollar vid tidpunkten, på en auktion hos Christie’s. Konstverket är ett kollage av digitala bilder som Beeple tog varje dag från 1 maj 2007 till och med 7 januari 2021, totalt 5 000 dagar i sträck.

Det här var inte bara den dyraste NFT försäljningen någonsin, det skapade också en snöbollseffekt i mainstream media som gjorde att inresset för NFTs snabbt spred sig världen över.

Beeple sålde världens dyraste nft konstverk på auktionshuset Christie's för 69 miljoner dollar

Idag och framtiden

NFT revolutionen
NFT som en ny teknologi som i sin tur ger en ny tillgångsklass växer fram framför våra ögon och kommer leda till många möjligheter för de som ger sig in i NFT området. Under de kommande åren kommer fler och fler varumärken och företag ge ut NFTs i olika slag. Redan idag ser vi att Adidas ger ut en NFT kollektion, Nike förvärvar en NFT studio, Starbucks introducerar NFTs för sitt lojalitetsprogram och Meta bygger sin egen metaverse plattform. 

Genom historien har mänskligheten upplevt tider av stora teknologiska framsteg och betydande förändringar för samhället. Utvecklingen av transporter, spridningen av massmedia, uppkomsten av internet; alla dessa händelser förändrade världen och samhällen avsevärt.

Med NFTs tar vi nu nästa steg i evolutionen när det kommer till kommunikation och relation mellan människor och förmågan att uttrycka oss som individer eller medlemmar i en specifik gemenskap. NFTs har redan gett upphov till en ny dimension av kreativitet, innovation och frihet – trots att vi bara skrapat på ytan.

NFT som en tillgångsklass och teknologi idag och potentialen hos nfts i framtiden

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.