Köp din första NFT

Här går vi igenom 5 övergripande steg för du ska kunna köpa din första NFT på blockkedjan Ethereum.

Hur köper du en NFT med kryptovaluta

Köp en NFT på Ethereum

Vi förklarar hur du köper en NFT på Ethereum med den mest populära mjukvaruplånboken MetaMask. Beroende på kryptoplånbok och NFT marknadsplats kan vissa aspekter variera, men processen är snarlik på andra blockkedjor och med andra kryptoplånböcker.

Steg 0 - Köp en hårdvaruplånbok

En hårdvaruplånbok är mycket mer säker jämfört med en mjukvaruplånbok. Med en mjukvaruplånbok riskerar du att förlora dina tillgångar om du klickar på en skadlig länk medan du med en hårdvaruplånbok alltid fysiskt behöver verifiera transaktioner med hårdvaruenheten. Vi rekommenderar starkt att du köper en hårdvaruplånbok om du planerar på att köpa NFTs eller kryptovalutor du inte vill riskera att förlora.

I resten av denna guide går vi dock igenom hur du köper en NFT med mjukvaruplånboken MetaMask för att ge dig snabbast möjliga start. Du har senare möjlighet att sammankoppla MetaMask med en hårdvaruplånbok.

Köp en kryptoplpånbok för att förvara dina NFTs och kryptovalutor säkert

Steg 1 - Skapa ett konto på en krypto handelsplattform och köp ETH

Ett par NFT marknadplatser erbjuder handel med traditionella betalningsmetoder (vilket ofta innebär högre avgifter) men majoriteten erbjuder främst handel med NFTs i kryptovaluta där Ether (ETH) är den ledande kryptovalutan för NFT transaktioner. 

För att köpa ETH behöver du skapa ett konto på en krypto handelsplattform som Coinbase, GeminiBinance eller Kraken där du sedan kan handla kryptovaluta med bankkonto eller kort. Normalt är avgifterna lägre vid köp via bankkonto. För att köpa kryptovaluta behöver du först koppla ditt bankkonto till ditt nyskapade konto på krypto handelsplattformen. När du sedan har fört över pengar från ditt bankkonto till ditt konto på krypto handelsplattformen kan du köpa ETH.

Kryptobörser

Steg 2 - Ladda ned kryptoplånboken MetaMask

  • Gå till metamask.io
  • Klicka på ’Download’ i menyn
  • Klicka på ’Install MetaMask for Chrome’. Därefter skickas du vidare till Chromes webshop

  • Klicka på ’Add to Chrome’

  • I pop-up fönstret klickar du sedan på ’Add extension’

I samband med att du sedan sätter upp din MetaMask plånbok är det oerhört viktigt att din seed phrase (återställningsfras) aldrig sparas digitalt eller delas med någon annan eftersom den ger access till de NFTs och kryptovalutor din plånbok ger dig tillgång till. Spara din seed phrase fysiskt på flera säkra platser.

Ladda ned mjukvaruplånboken MetaMask för att köpa NFTs på Ethereum

Steg 3 - För över ETH till din MetaMask plånbok

Logga in på ditt konto på Coinbase, Gemini, Binance eller Kraken och för över ETH, som du tidigare köpt på krypto handelsplattformen, till din MetaMask plånbok. Dubbelkontrollera alltid att plånboksadressen du för över till stämmer överrens med din plånboksadress. Skriv aldrig in plånboksadressen manuellt, kopiera och klistra in istället.

Överför från kryptobörs till MetaMask

Steg 4 - Välj NFT marknadsplats

Identifiera vilken marknadsplats du vill handla på och vilken NFT du vill köpa. Med MetaMask kan du enkelt ansluta till samtliga NFT marknadsplatser på Ethereum. Säkerställ alltid att du ansluter din plånbok till NFT marknadsplatsens officiella webbsida.

Välj NFT marknadsplats på Ethereum för att köpa en NFT

Steg 5 - Köp en NFT

När du har hittat en NFT du vill köpa finns det oftast två möjligheter på NFT marknadsplatser: 1) Om en NFT är till salu kan du köpa den direkt till utsatt pris; 2) Om en NFT inte ligger ute till försäljning kan du lägga ett bud som ägaren sedan får utvärdera.

När du bestämt dig för att köpa en NFT kommer du bli ombedd att signera en transaktion, vilket bekräftar att du interagerar med ett smart kontrakt som hanterar ditt NFT köp.

Prioritera alltid säkerhet
När det kommer till att signera transaktioner bör du vara extremt försiktig eftersom detta är en attackvektor för illvilliga aktörer. Dubbelkontrollera alltid transaktionens ursprung och signera aldrig en transaktion förrän du är säker på vad transaktionen innefattar.

Grattis, du har nu köpt en NFT
Vid signering av transaktionen minskar sedan ditt ETH saldo medan du, via din plånbok, ges tillgång till NFTn. Sen är du den nya ägaren och kan visa upp din NFT på det sätt du vill, eller 
sälja den vidare.

Slutför köpet av en NFT på markandsplatsen genom att köpa till utsatt pris eller lägg ett bud

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.