NFT kategorier

Redan idag finns det en mängd kategorier NFTs kan delas in i. I takt med att användningen av NFTs etablerar sig i våra dagliga liv växer även antalet kategorier.

NFT kategorier och dess applikationsområden

7 populära NFT kategorier

NFTs har redan skapat nya möjligheter inom flertalet områden och i takt med att fler upptäcker möjligheterna kommer användningen av NFTs snabbt fortsätta expandera. Här ger vi dig en inblick i dagens mest populära NFT kategorierna.

Pfp (profilbilder)

Pfps, såsom CryptoPunks, Bored Apes och Moonbirds har snabbt stigit i popularitet och kreatörerna har byggt stora communities runt NFT kollektionerna som ofta består av 10 000 olika NFTs.

På sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat är profilbilder bland det första vi laddar upp för att representera en version av oss själva på internet. Därutöver laddar vi upp bilder som visar vad vi tycker om och är stolta över.

På liknande sätt används pfp NFTs, som en representation av en person på internet vilket kan tyda på vad personen är intresserad av eller utgöra en statussymbol.

populära pfp nft kollektioner inkluderar CryptoPunks, Moonbirds och Bored Ape Yacht Club
Moonbirds - PROOF

Generativ konst

Generativ konst är en typ av konst där kreatören använder ett system, såsom en algoritm eller AI, som sätts igång med en viss grad av självständighet vilket resulterar i ett konstverk.

På den främsta plattformen inom generativ konst, Art Blocks, laddar utvalda kreatörer upp sin algoritm och tillkännager försäljning av sin NFT kollektion. När människor väljer att köpa en NFT ur kollektionen så skapas konstverket där och då, genom kreatörens algoritm och samtida registrering av NFTn på blockkedjan. Detta skapar en viss gamifiering eftersom ingen vet exakt hur konstverket som köps ser ut, samtidigt som köparen blir en del av skapandeprocessen.

Braindrops, grundat av Justin Trimble och Gene Kogan, är en annan populär plattform som i sin tur fokuserar på AI-genererad konst. På plattformen hittar du kreatörer som Pindar Van Arman och Claire Silver.

Chromie Squiggle var den första generativa konst nft kollektionen på Art Blocks
Chromie Squiggle - Erick Calderon

1/1 konst

1/1 konst kallas de konstverk kreatören ger ut som en enskild upplaga. Detta innebär att det endast är en person som kan äga det konstverket, vilket skapar en sällsynthet och normalt ett högt marknadsväde för 1/1 konst NFTs som skapats av populära kreatörer. NFT marknadsplatserna SuperRare och Foundation är de mest populära när det kommer till 1/1 konst NFT.

Beeple, XCOPY och Fewocius är kreatörer som tidigt skapade NFT konstverk. Idag är deras verk enormt populära och flera av deras 1/1 NFT konst säljs för hundratusentals dollar.

The Sailor – Fewocious

Samlarföremål

Samlarkort, såsom hockey, baseball eller fotbollskort har blivit populärt att samla även i digitalt format. NBA Top Shot gjorde under 2021 snabbt succé (och sedermera fall) genom att erbjuda en handelsplats för NBA videos och baseballkort.

Sorareett fantasy fotbollsspel där användare kan köpa, sälja, byta och hantera sina fotbollskort i form av NFTs erbjuder ett nytt sätt att uppleva fantasy fotboll.

Steph Curry – NBA Top Shot

Fotografi

Fotografi NFTs växer stadigt i popularitet i takt med att fler fotografer upptäcker möjligheterna med NFTs och den globala bas av potentiella samlare NFT och blockkedjan ger tillgång till. Samtidigt ges därmed samlare tillgång till ett ökande utbud av fotografi NFTs även om kategorin fotografi NFTs ännu inte har etablerat sig på samma sätt som pfp eller konst. 

Quantum Art, grundat av Justin Aversano, är en plattform med fokus på att sammanföra fotografer och samlare genom att sälja exklusiva fotografi NFTs från utvalda fotografer på sin plattform.

Fotografi NFTs växer snabbt där plattformen Quantum Art och fotografen Justin Aversano blivit populära
#FreeHawaiiPhoto - Cath Simard

Musik

En musik NFT är en tokeniserad version av en låt, album eller musikvideo. Med NFTs ges artister en möjlighet att tjäna pengar samtidigt som de får en ökad frihet att på egna villkor ge ut sin musik, jämfört med dagens metoder där mellanhänder behåller majoriteten av artisternas intäkter.

Plattformar som sound.xyz och royal.io erbjuder artister möjlighet att ge ut musik NFTs. Royal.io, där bland annat The Chainsmokers har gett ut ett helt album som en NFT, erbjuder fans som köper musik NFTs, rättigheter till en andel av de royalties låten de köpt genererar.

Etablerade artister som Diplo, The Chainsmokers, Snoop Dogg och 3LAU har skapat rubriker genom sina intåg i NFT området. Samtidigt växer nya artister som Daniel Allan, LatasháReo Cragun och Annika Rose fram genom att ge ut musik som NFTs.

Musik NFTs ger artister utökad frihet att ge ut musik på sina egna villkor
In My Head - Annika Rose

Gaming

Med NFT drivna spel kan gamers äga sina speltillgångar. Det innebär att de virtuella skins, vapen, karaktärer eller land som gamers köper i spelet, kan de handla med och potentiellt ta med sig till andra spel. Detta till skillnad från dagens modell där köp av föremål i ett spel enbart utgör konsumtion.

Populära NFT baserade spel inkluderar Axie Infinity, Gods Unchained, Wolf Game och Illuvium.

Gaming nfts och axie infinity gör att gamers går från konsumenter till ägare av spelföremål
Axie - Axie Infinity

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.