Historisk tidslinje
Historien om det vi nu kallar NFTs började den 3 maj 2014 när Kevin McCoy skapade Quantum, världens första NFT. Innan dess fanns idéer och NFT liknande experiment som har bidragit till att lägga en grund för dagens NFTs. Här ger vi dig en inblick i historiskt viktiga projekt och händelser under NFT tidsåldern.
1993, idé
I ett mail Hal Finney skickade till Cypherpunks förutspådde han NFTs redan 1993. Hal Finney var även den första mottagaren av Bitcoin i en transaktion som genomfördes av Satoshi Nakamoto, grundaren av Bitcoin, 2009.
2012, grunden för NFTs
Colored coins
Idén med NFTs återuppstod med Colored Coins, som ursprungligen gavs ut på Bitcoin blockkedjan 2012. Colored Coins är tokens som representerar verkliga tillgångar och kan användas för att bevisa ägande av allt från ädelmetaller till bilar, fastigheter och aktier.
Colored Coins öppnade dörren för ytterligare experiment och la en grund för NFTs där potentialen började uppenbara sig men var begränsad av Bitcoin blockkedjan.
2014, världens första NFT
Quantum
Den första NFTn, Quantum, skapades av Kevin McCoy och Anil Dash i maj 2014 på den decentraliserade namnregistreringsdatabasen Namecoin.
Quantum var inte känt som en NFT när den skapades eftersom termen NFT inte kom in i lexikonet förrän 20 september 2017, när Dieter Shirley använde termen i hans dokumentation avseende ERC-721 som senare blev den universella token standarden för NFTs. ERC-721 är anledningen till att vi firar den internationella NFT-dagen den 20 september, dagen då termen NFT officiellt myntades.
Quantum såldes 2021 på Sothebys för 1,4 miljoner dollar efter att originalet återskapats på blockkedjan Ethereum.
2014, NFT plattform
Counterparty
Plattformen Counterparty grundades 2014 av Robert Dermody, Adam Krellenstein och Evan Wagner som en peer-to-peer finansiell plattform och ett distribuerat internetprotokoll med öppen källkod på Bitcoin blockkedjan.
Counterparty möjliggjorde att ge ut tillgångar på blockkedjan, hade en decentraliserad börs och en egen token, XCP. Plattformen hade vid tidpunkten flera projekt och tillgångar, inklusive handel med kortspel och memes.
2015, NFT kortspel
Spells of Genesis på Counterparty
I april 2015 lanserades kortspelet Spells of Genesis på Counterparty. Utöver att vara pionjärer med att ge ut speltillgångar på en blockkedja, lanserade skaparna även en av de första Initial Coin Offerings (ICO).
Spells of Genesis skaparna finansierade utvecklingen av spelet genom att introducera sin egen token som användes som valuta inom spelet.
2016, ytterligare NFT kortspel
Force of Will på Counterparty
I augusti 2016 lanserades det populära kortspelet Force of Will på Counterparty. Sett till försäljning var Force of Will, vid tidpunkten, det fjärde högst rankade kortspelet i Nordamerika bakom Pokémon, Yu-Gi-Oh och Magic: The Gathering.
Att ett tradtitionellt företag som Force of Will Co., Ltd gjorde inträde inom blockkedjor och kryptovalutor skickade signaler om värdet av att kunna placera tillgångar på blockkedjan.
2016, NFT memes
Rare Pepes på Counterparty
I september 2016 föddes Rare Pepes på Counterparty när Nakamoto Card skapades vilket utlöste en konströrelse som fortsätter växa än idag.
Det som började med att vara en komisk karaktär vid namn Pepe the Frog, har över tid blivit en internetsensation och en av de mest populära memesen. Karaktären Pepe the Frog skapades av Matt Furie redan 2005 och har starkt bidragit till uppkomsten och intresset för Rare Pepes.
2017, ytterligare NFT memes
Rare Pepes på Ethereum
När Ethereum började bli populärt i början av 2017 började även memes handlas där. I mars 2017 lanserades projektet Peperium, en decentraliserad meme marknadsplats och ett kortspel som gjorde det möjligt för vem som helst att skapa memes på Ethereum blockkedjan.
Likt Counterparty hade Peperium också en egen token, RARE, som användes vid skapandet av memes och för att betala avgifter.
2017, den första pfp kollektionen
CryptoPunks
Efter att intresset för Rare Pepes tagit fart skapade John Watkinson och Matt Hall, grundarna av Larva Labs, unika karaktärer på Ethereum blockkedjan i juni 2017. Inga karaktärer var likadana och kollektionen var begränsad till 10 000 karaktärer. Projektnamnet, CryptoPunks, refererar till Cypherpunks, en rörelse som experimenterade med föregångare till Bitcoin på 1990-talet.
Vem som helst med en kryptoplånbok på Ethereum kunde göra anspråk på en CryptoPunk, gratis. Alla 10 000 CryptoPunks tog snabbt slut vilket gav upphov till en andrahandsmarknad där människor köpte och sålde dem. CryptoPunks anses vara den första pfp kollektionen och har bidragit till att lägga en grund som har inspirerat många NFT kollektioner över tid.
2017, NFTs populariseras på Ethereum
CryptoKitties
CryptoKitties lanserades i oktober 2017 av företaget Axiom Zen. Projektet släpptes under ETH Waterloo Hackathon, världens största hackathon för Ethereum ekosystemet, där CryptoKitties teamet vann förstaplatsen.
CryptoKitties är ett blockkedjebaserat spel som låter spelare adoptera, uppfostra och byta virtuella katter på blockkedjan. Genom CryptoKitties bröt sig NFTs in i mainstream media där projektet frekvent syntes i nyhetsmedier, allt från Dagens Nyheter till BBC. Delvis för att människor köpte, födde upp och handlade virtuella katter som galningar och delvis för att det gjorde att Ethereum täpptes till på grund av alla blockkedjetransaktioner med katterna.
CryptoKitties framgångar öppnade mångas ögon för potentialen hos NFTs. Axiom Zen startade sedan Dapper Labs som sedemera lanserade NBA Top Shot.
2017, NFT stenar på Ethereum
EtherRock
EtherRock lanserades i december 2017 och var därmed en av de tidigt utgivna NFT kollektionerna på Ethereum blockkedjan. Endast 100 stenar i olika färgnyanser skapades.
Strax efter att projektet lanserades glömdes det i stort sett bort fram till 2021 när de återstående stenarna, som ännu inte hade givits ut, snappades upp av samlare.
Skaparen av EtherRock har sagt att väldigt lite ansträngning lades ner på NFT kollektionen och att han bara byggde det smarta kontraktet och webbplatsen för att träna på att använda Solidity (programmeringspråket på Ethereum). Trots detta har flera stenar sålts får miljontals dollar sedan de återupptäcktes 2021.
2018, gaming NFTs
Axie Infinity
Trung Nguyen tillsammans med Sky Mavis, skapade Axie Infinity i mars 2018 efter inspiration från Pokémon. Axie Infinity är ett Play-to-Earn (P2E) spel och en virtuell värld byggd på Ethereum blockkedjan. Spelare kan samla, avla, och handla husdjur som i spelet kallas Axies.
Alla tillgångar i spelet representeras av tokens eller NFTs och kan därmed handlas på olika marknadsplatser för blockkedjebaserade tillgångar. Spelet gjorde över tid stor succé i takt med att människor insåg att det var möjligt att tjäna verkliga pengar på att spela.
2019, on-chain generativ konst
Autoglyphs
Larva Labs lanserade Autoglyphs i april 2019 som den första on-chain generativa konsten på Ethereum. I Autoglyphs existerar konstverken inom själva smarta kontraktet som finns på blockkedjan, det är bokstavligen on-chain.
Alla Autoglyphs är skapade av kod som körs på Ethereum blockkedjan. Alla som donerade avgiften för att skapa en Autoglyph (0,2 ETH) till Larva Labs utvalda välgörenhetsprojekt, kunde skapa en Autoglyph samtidigt som de blev den första ägaren till en Autoglyph. Efter att 512 Autoglyphs skapats stängdes generatorn, som genom kod genererade alla Autoglyphs, av sig själv för alltid.
2020, generativ konstplattform
Art Blocks
Sedan Erick Calderon lanserade Art Blocks i november 2020 har plattformen etablerat sig som en framstående plattform för generativ konst inom NFT området.
Erick Calderon lanserade den första kollektionen, Chromie Squiggle, vartefter kreatörer som Tyler Hobbs, Dmitri Cherniak, Matt Kane och Kjetil Golid har givit ut generativa konstkollektioner som NFTs på plattformen.
Art Blocks framgångar har bidragit till ett växande intresse för generativ konst och för de kreatörer som givit ut konstverk via plattformen.
2021, NFT säljs för 69 miljoner dollar
Everydays: the First 5 000 Days
I mars 2021 såldes en NFT av kreatören Beeple för 38 525 ETH, motsvarandes 69 miljoner dollar vid tidpunkten, på en auktion hos Christie’s. Konstverket är ett kollage av digitala bilder som Beeple tog varje dag från 1 maj 2007 till och med 7 januari 2021, totalt 5 000 dagar i sträck.
Det här var inte bara den dyraste NFT försäljningen någonsin, det skapade också en snöbollseffekt i mainstream media som gjorde att inresset för NFTs snabbt spred sig världen över.
Idag och framtiden
NFT revolutionen
NFT som en ny teknologi som i sin tur ger en ny tillgångsklass växer fram framför våra ögon och kommer leda till många möjligheter för de som ger sig in i NFT området. Under de kommande åren kommer fler och fler varumärken och företag ge ut NFTs i olika slag. Redan idag ser vi att Adidas ger ut en NFT kollektion, Nike förvärvar en NFT studio, Starbucks introducerar NFTs för sitt lojalitetsprogram och Meta bygger sin egen metaverse plattform.
Genom historien har mänskligheten upplevt tider av stora teknologiska framsteg och betydande förändringar för samhället. Utvecklingen av transporter, spridningen av massmedia, uppkomsten av internet; alla dessa händelser förändrade världen och samhällen avsevärt.
Med NFTs tar vi nu nästa steg i evolutionen när det kommer till kommunikation och relation mellan människor och förmågan att uttrycka oss som individer eller medlemmar i en specifik gemenskap. NFTs har redan gett upphov till en ny dimension av kreativitet, innovation och frihet – trots att vi bara skrapat på ytan.