Vad är web3 och vilken roll spelar NFTs?

Vad är web3?
Tweeta

Framväxten av web3

Under de senaste två decennierna har internet monopoliserats av ett fåtal centraliserade företag (Facebook, Google, Amazon, Spotify), som bestämmer vilket innehåll som ska och inte ska tillåtas.

Web3 är den decentraliserade lösningen som ger tillbaks makten till individer istället för företag. Web3 byggs, används och ägs av sina användare, med hjälp av blockkedjans teknik, kryptovalutor och NFTs för att ge tillbaka makt till användarna, i form av ägande. Ovanpå den decentraliserade infrastrukturen hos offentliga blockkedjor är NFTs det som ger användarna möjlighet till direkt ägande.

Internet de flesta av oss är bekanta med idag skiljer sig avsevärt från hur det såg ut i de tidiga dagarna av internet. För att förstå detta bättre bryter vi ned internets korta historia, web1, web2 och förklarar web3.

Web1: enbart läsning (1990-2004)

Web1, den första delen av internets historia från 1990 till 2004, var huvudsakligen statiska webbplatser som ägdes av företag, och det var mycket begränsad interaktion mellan användare eftersom individer nästan aldrig producerade innehåll.

Web2: läsa och skriva (2005-idag)

Web2 började med de sociala medieplattformar som började växa fram 2004. Internet utvecklades från möjligheten att enbart läsa till att erbjuda både läsning och skrivning. När fler människor kom online började några få företag kontrollera en stor mängd av den trafik och det värd som genererades på internet. Innehåll och värde skapades av användarna, vilket de inte hade någon rätt till. Allt lades beslag på av de centraliserade företagen.

Web3: läsa, skriva och äga (idag-framtiden)

Web3 tillåter läsande, skrivande och ägande med ägande som en nyckelfunktion vilket ger användarna kontroll och framför allt ägande över digitala tillgångar på ett aldrig tidigare skådat sätt. Web3 förlitar sig på ett fåtal kärnprinciper, vilket skiljer web3 från de mer centraliserade versionerna av internet (web1 och web2); decentralisering, egna betalningsmedel, tillståndslöshet, tillitslöshet.

Web3 är decentraliserat, vilket innebär att istället för att stora delar av internet kontrolleras och ägs av företag, fördelas ägandet mellan de som bygger och använder det.

Web3 är tillståndslöst, vilket innebär att alla har möjlighet att delta och ingen blir utesluten.

Web3 är tillitslöst, eftersom det använder incitament och ekonomiska mekanismer istället för att förlita sig på tredje parter.

Web3 använder egna betalningsmedee som kryptovalutor för att handla och skicka pengar online istället för att förlita sig på banker och betalningsprocessorer.

NakamotoFreedom, skapad av The Memes by 6529

Vikten av web3 och NFTs

Idag är dynamiken mellan plattformar och de som skapar innehåll obalanserad, kreatörerna har inget annat val än att anpassa sig efter företagens policyer och deras höga avgifter. I web3 lever din data oföränderligt på blockkedjan, och när du bestämmer dig för att lämna en plattform kan du ta ditt rykte och det du skapat och koppla in det på en annan plattform som du föredrar eller vill prova på.

Vi är fortfarande på resan mot att leva en stor del av våra liv digitalt. Under de kommande åren kommer denna värld bli mer uppslukande, mer 3D, mer verklig. Du kommer att kunna gå i skolan i metaverse, shoppa, resa. I den här framtiden behöver du ha identitet och tillgångar som är verifierbara, vilket är en kärnfunktion NFT teknologin möjliggör.

NFTs har börjat med konst, men det är bara en av dess funktioner som skapar bestående värde i en digital värld. Allt du kan göra oändliga mängder av i en digital värld kommer gå till noll i värde. NFTs gör att alla digitala objekt kan lagras och kan verifieras som den äkta varan av vem som helst, utan att behöva etablera förtroende utanför blockkedjan.

Web3 ger dig en enda säker inloggning på alla plattformar, en digital identitet

I web2 måste du skapa ett konto för varje plattform du använder och om du vill ändra ditt användarnamn eller profilbild måste du göra det på alla konton och plattformar. Med ett enda klick kan dessa plattformar låsa dig ute från hela ditt digitala liv samtidigt som de också kräver att du ger dem personligt identifierbar information.

Web3 löser dessa problem genom att låta dig kontrollera din digitala identitet. Att använda en Ethereum-adress ger en enda inloggning över plattformar som är säker, ocensurerad och konfidentiell. Web3 och NFTs är framtiden, upptäck den idag med NFTPORTAL.

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.