4 historiskt viktiga NFT projekt du behöver känna till

NFT värde
Tweeta

Värdet av en NFT

Efterfrågan på varje NFT och olika NFT kollektioner drivs av sammanhang kring kreatören, estetik, subjektiva preferenser, historisk härkomst, sällsyntheten av egenskaper som presenteras i verket och kollektionen storlek. I den här artikeln tar vi dig genom det förflutna och lyfter fram 4 historiskt viktiga NFT projekt du behöver känna till, deras historia och egenskaper.

Rare Pepes – första memen på blockkedjan

2005 skapade Matt Furie karaktären Pepe the Frog. Pepe, tillsammans med frasen ”feels good man” fick slagkraft som en meme och tog sig så småningom till 4chan i början av 2009. Under de kommande åren etablerade sig Pepe i världen och blev populär på sociala plattformar bland influencers och kändisar som t.ex. Katy Perry, Nicki Minaj och Donald Trump.

Nicki MInaj Rare Pepe
Nicki Minaj Pepe inlägg

Rare Pepes föddes den 9 september 2016 när ”Mike” mintade RAREPEPE, även känt som Nakamoto Card, på den Bitcoin baserade plattformen Counterparty vilket i sin tur ledde till skapandet av en gemenskapsledd rörelse.

Nakamoto Card, det mest värdefulla Rare Pepe kortet
Nakamoto Card

Rare Pepe katalogen skapades därefter, vilket officiellt etablerade Rare Pepe projektet. Ansökningar behövde följa grundläggande formaterings- och originalitetsriktlinjer och fick inte avbilda Pepe på ett uttryckligt hatiskt sätt.

Med den sällsynta Pepe katalogen etablerad och en Telegramgrupp av intresserade deltagare som växte, behövde communityt en kryptoplånbok för att lagra sina Rare Pepes och en säker marknad för handel med dem. Joe Looney grundade och lanserade därmed Rare Pepe Wallet.

Rare Pepe Wallet representerade den första användarvänliga plattformen för lagring och utbyte av bevisbart sällsynta digitala samlarobjekt på blockkedjan.

Med hjälp av blockkedjan fortsatte communityt växa. Totalt 1 774 kort accepterades i Rare Pepe katalogen innan den stängdes för gott 2018. Idag är det mest värdefulla av alla Series 1, Card 1 – Nakamoto Card. Detta kort är en hyllning till Satoshi Nakamoto, den mystiska skaparen av Bitcoin. Endast 300 av dessa kort mintades och att äga ett är det enda sättet att få inträde i den eftertraktade 300-klubben.

När NFTs exploderade 2021 skapades Fake Rares projektet vilket återupplivade Pepes som en gemenskapsdriven konströrelse. I samband med att populariteten för NFTs skjöt i höjden skapades ett protokoll som heter Emblem Vault, vilket möjliggör för tokens på Bitcoin att handlas på Ethereum. Därmed kunde dessa sällsynta och värdefulla kort listas och säljas på flertalet olika NFT marknadsplatser vilket de har gjort – för svindlande summor.

CryptoPunks – första historiskt betydelsefulla NFT projektet på Ethereum

2017 slog ett revolutionerande projekt sig in på blockkedjans konstscen – CryptoPunks. Kollektionen skapades av Larva Labs, en samling algoritmiskt genererade NFTs som inte liknade något världen någonsin hade sett förut. Kollektionen har sitt ursprung i Larva Labs algoritm som blandade ihop arter, hårstil och accessoarer för att skapa en slumpmässig kombination av visuella resultat.

CryptoPunks historiskt viktigt NFT kollektion
CryptoPunks

Varje Punk, en 24×24 pixlad bild skapades slumpmässigt, vilket resulterade i unika, sällsynta och eftertraktade egenskaper. Vid lanseringen kunde alla 10 000 CryptoPunks claimas gratis (du betalade endast gas) av de som hade en Ethereum kryptoplånbok.

Inverkan av CryptoPunks på NFT området kan inte överskattas. Detta banbrytande projekt inspirerade en våg av pfp-projekt, inklusive den mycket populära Bored Ape Yacht Club. På många sätt var CryptoPunks banbrytaren som satte scenen för dagens pulserande och snabbväxande NFT område.

Trots de många NFT projekt som följt i dess spår är CryptoPunks fortfarande en av de mest eftertraktade och exklusiva kollektionerna i NFT området. CryptoPunks är den ultimata statussymbolen, med Punks som handlas för hundratusentals dollar och till och med klättrar upp i miljontals. Det är inte bara samlare som handlar med dessa sällsynta och värdefulla NFTs, stora företag som Visa har också gett sig in och köpt en CryptoPunk

Visa köper CryptoPunk
Visas CryptoPunk

Skönheten med CryptoPunks ligger i deras historiska härkomst, oändliga variation och unika karaktär. Från Punks med hoodies till sällsynta apor och aliens, varje CryptoPunk är ett unikt mästerverk som lagt en grund för dagens NFT område. CryptoPunks är det perfekta, men dyrbara sättet för alla att äga ett stycke NFT historia och gå med i den exklusiva klubben av CryptoPunks ägare.

Autoglyphs – den första on-chain generativa konsten på Ethereum

Generativ konst, en process där ett datorprogram algoritmiskt genererar unika konstverk med en ny kombination av egenskaper. Även om generativ konst blivit populärt i blockkedjans kontext kan vi se att det går tillbaka till 1960-talet. Den första kurerade utställningen av generativ konst någonsin hölls 1965 i Stuttgart, med verk av Georg Nees.

Pioneer of generative art
Georg Nees, pionjär av generativ konst

Genom blockkedjor och NFTs har generativ konst hittat sin plats då härkomst och äkthet kodas är en del av en NFT, vilket möjliggör en långsiktig garanti för ägande, härkomst och upplagans storlek, utan att vara beroende av någon central myndighet.

Larva Labs, teamet bakom CryptoPunks lanserade Autoglyphs i april 2019 som den första generativa konsten som var on-chain på Ethereum blockkedjan. I Autoglyphs finns konstverket inom själva det smarta kontraktet som finns på blockkedjan, det är bokstavligen on-chain.

Att Autoglyphs var on-chain var revolutionerande vid lanseringen eftersom de faktiska bildfilerna som är associerade med NFTs såsomRarePepe eller CryptoPunks traditionellt lagrats i en databas någonstans (utanför blockkkedjan). Alla Autoglyphs skapades unikt av kod som kördes på Ethereum blockkedjan. Alla som donerade avgiften för att skapa en Autoglyph (0,2 ETH) till Larva Labs utvalda välgörenhetsprojekt, 350.org, kunde minta en Autoglyph och samtidigt bli den första ägaren till en Autoglyph.

Första Autoglyph
Autoglyph #1

Efter att 512 Autoglyphs hade skapats, stängde generatorn som genom kod genererade alla Autoglyphs ner sig själv, för alltid. Den historiska härkomsten av att vara den första generativa konsten, on-chain på Ethereum och knappheten på endast 512 unika konstverk har gjort Autoglyphs extremt värdefulla idag.

Chromie Squiggle – första generativa konstprojektet på Art Blocks

Grundaren av Art Blocks, Erick Calderon, skapade den första Art Blocks kollektionen – Chromie Squiggle. Redan 2017 när Erick sysslade med kodning, projektionskartläggning, 3D-utskrift och generativ konst när han arbetade i kakelbranschen, lärde han sig om CryptoPunks och blev fascinerad av idén om bevisbart digitalt ägande.

Det klickade för Erick att blockkedjan var ett av de bästa medierna för distribution av generativ konst. Till skillnad från CryptoPunks som presenterade alla 10 000 upplagor själva, insåg Erick att du kunde använda ett smart kontrakt för att låta köpare bli en del av skapandeprocessen genom en slumpmässig generativ utdata som skaparen inte ens hade sett innan konstverket skapas.

Den första Chromie Squigglen skapades 27 november 2021, och under de följande veckorna kunde du minta dem för 0,035 ETH. Chromie Squiggle, en algoritmisk kollektion om 10 000 NFTa, existerar på själba blockkedjan med ett skript inbyggt i det smarta kontraktet som körs i samma ögonblick som en person mintar en Chromie Squiggle. Inte bara det, alla Chromie Squiggles är animerade och interaktiva.

Första Chromie Squiggle
Chromie Squiggle #0

Varje Chromie Squiggle har en typ, och vissa är ovanligare än andra. I allmänhet gäller att ju sällsyntare typ, desto högre pris. Här är Chromie Squiggle-typerna i sällsynthetsordning: Normal (62,04%), Slinky (11,60%), Fuzzy (10,70%), Ribbed (7,70%), Bold (4,60%), Pipe (1,90%), Hyper (1,30%) %), Full Spectrum (0,40 %) och Perfect Spectrum (0,20 %).

Normal Chromie Squiggle
Normal Chromie Squiggle
Slinky Chromie Squiggle
Slinky Chromie Squiggle
Fuzzy Chromie Squiggle
Fuzzy Chromie Squiggle
Ribbed Chromie Squiggle
Ribbed Chromie Squiggle
Bold Chromie Squiggle
Bold Chromie Squiggle
Pipe Chromie Squiggle
Pipe Chromie Squiggle
Hyper Chromie Squiggle
Hyper Chromie Squiggle
Full Spectrum Chromie Squiggle
Full Spectrum Chromie Squiggle
Perfect Spectrum Chromie Squiggle
Perfect Spectrum Chromie Squiggle

Sju veckor efter lanseringen, när 9 000 Chromie Squiggles hade mintats, bestämde sig Erick för att pausa mintandet. De återstående 1 000 Chromie Squiggles skulle sparas för speciella evenemang och för att belöna viktiga bidrag till Art Blocks. I skrivande stund återstår det 266 Chromie Squiggles kvar att mintas.

Digitala tillgångar som värdebevarare (store of value)

Under de kommande åren kan historiskt viktiga NFT projekt som Rare Pepes, CryptoPunks, Autoglyphs och Chromie Squiggles förväntas spela en viktig roll som en ny klass av värdetillgångar i digitalt format. Likt vad vi upplever idag på den exklusiva fysiska konstmarknaden.

En sak är säker, digitala tillgångar, digitalt ägande och NFTs växer snabbt fram och kommer att ha en en stor inverkan på vårt dagliga liv i framtiden.

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.