Fotografi NFT: Intervju med Sean Mundy

NFT kreatör Sean Mundy
Tweeta

Träffa Sean Mundy

Sean Mundy är en fotograf och digital konstnär baserad i Montréal, Kanada. I sitt arbete strävar han efter att skapa konceptuell bildkonst genom fotografering och digital manipulation som drar nytta av det surrealistiska och symboliska samtidigt som det är rotat i verkligheten. Hans tillvägagångssätt låter honom utforska teman som splittring, isolering och konflikt på mångsidiga och unika sätt. Sean gick in i NFT-området i början av 2021 och i juli 2022 nådde Sean en all-time high, när han sålde sitt verk ’Sigil’ för 7 ETH på SuperRare.

Sigil, skapad av Sean Mundy

Kan du berätta om din historia och hur du introducerades till NFT området?

Jag har skapat visuell konst med en kamera sedan 2010, men började bli mer seriös/engagerad omkring 2013/2014. Jag växte upp med att spela musik i band och skriva berättelser och liknande så jag har alltid varit en kreativ person, men när jag ägnade mer och mer tid åt fotografering/digital manipulation, insåg jag att detta var vad jag ville fokusera mycket mer av min tid på.

Jag började arbeta med ett lokalt galleri här i Montréal (Galerie Youn) och flera andra gallerier internationellt (Yellow Frame Gallery i Tel Aviv och Mortal Machine Gallery i New Orleans) från 2016 och har arbetat som frilansare samt deltid för lokala småföretag som fotograferar e-handelsbilder.

Vad inspirerade dig att börja skapa NFTs?

I slutet av 2020 började jag se många 3D-konstnärer i min stad (mest märkbart FVCKRENDER och Aeforia) som postade om att tokenisera konstverk, och NFTs i allmänhet. Jag hade ingen aning om vad de var, men när jag grävde djupare såg jag nästan uteslutande att konstverken var baserade på 3D, och kunde inte riktigt hitta några fotografier.

Sedan introducerade Nate Hill, en fotograf/digital konstnärskollega, mig för SuperRare och uppmuntrade mig att engagera mig i området, och tack vare honom ägnade jag lite tid åt att lära mig grunderna om Ethereum/smarta kontrakt/NFTs, och blev accepterad till SuperRare före 2021-boomen (tack och lov), i början av januari 2021.

Vilken var den första NFT du skapade?

Den första NFT jag skapade var ”Barriers IV – Video”, som mintades på SuperRare i slutet av januari 2021.

Barriers IV – Video, Sean Mundys första NFT

Vilka verktyg använder du i ditt skapande?

Jag använder fotografering, digital manipulation i photoshop, och lagerbilder.

Vilka är dina största influenser eller inspirationskällor?

Mina största inspirationer skulle vara Storm Thorgerson, Nicolas Alan Cope, och många andra filmer/regissörer/målare/fotografer/illustratörer. Jag finner inspiration i nästan allt jag kan och formar det sedan till min smak.

Vad har varit den mest givande delen av att vara involverad i NFT området?

Jag skulle ljuga om jag inte sa den ekonomiska aspekten; det har gett mig en ytterligare inkomstkälla som tar mig närmare att vara en heltidskonstnär, och utan NFTs skulle jag kämpa ännu mer för att tjäna pengar till att livnära mig.

Före NFTs var jag helt beroende av licensiering, uppdrag och försäljning av utskrifter, men tack och lov har NFTs gett mig en ytterligare inkomstkälla, och det är oerhört ödmjukande att veta att det finns samlare/individer där ute som värderar mitt arbete tillräckligt högt för att stödja mig på en sådan nivå och det uppmuntrar mig att fortsätta att sträva framåt.

Under min tid i området har jag haft turen att utveckla vänskaper med konstnärer och samlare som jag inte skulle ha haft om jag inte var aktiv i området, och det är jag också oerhört tacksam för; det finns definitivt några dåliga aktörer i området (och krypto i allmänhet), men det finns också otroligt vänliga och stödjande människor och om du har tur kommer du att träffa och bli vän med dem.

September Sunset, skapad av Sean Mundy

Vilket råd skulle du ge till någon som börjar som kreatör inom NFT området?

Studera hur andra släpper konstverk, hur de formaterar sina inlägg, deras prissättning, upplagor etc, studera allting. Att släppa arbete på en konsekvent basis är en bra idé oavsett medium eller om du är involverad i NFTs eller inte, så om det innebär att ta en paus då och då från sociala medier för att arbeta på många verk för att sedan långsamt släppa dem men i en regelbunden takt (veckovis, varannan vecka, månadsvis etc), gör det som känns rätt för dig.

Att utveckla någon form av innehållsstrategi är också en bra idé, att visa BTS-filmklipp, inblickar från din process, inlägg som dessa hjälper folk att se vem du verkligen är mer än bara det du gör.

I slutändan är alla dessa plattformar vi använder sociala plattformar, så om du inte har turen att vara en tyst stoisk typ och att alla ändå älskar ditt arbete, bör du försöka släppa in andra i din värld och vara den digitala motsvarigheten till en värd på en fest, men festen är ditt arbete.

Hur bygger du en relation med dina samlare?

Alla mina relationer med samlare har kommit genom min konst. Jag tar sällan kontakt med samlare om en samlare inte har gjort det klart att de är intresserade av vad jag gör; de har redan hundratals om inte tusentals människor som försöker bygga ”relationer” med dem (oftast tunna försök att komma dem nära så att de kan sälja sitt arbete), och jag har aldrig velat göra det på det sättet.

Kraftdynamiken mellan en konstnär och en samlare är uppenbar och om du som konstnär tror att samlarna inte vet vad du gör genom att överösa dem med komplimanger och oavbruten beröm, så vet de det. De är bara vanliga människor som gillar att stödja vissa konstnärer, så behandla dem därefter.

Många är mycket tysta/är inte alltför konversationsbenägna, medan andra är extremt öppna och delar sina tankar konstant, så det finns verkligen ingen tumregel för att bygga relationer eftersom alla är individer, var bara en äkta person och förhoppningsvis kommer de att svara på ett trevlig sätt.

Conduit, skapad av Sean Mundy

Vilka tror du är de största möjligheterna inom NFT området under de kommande 5 åren? Kulturellt, konstnärligt och ekonomiskt?

Jag är inte mycket av en spåman, men min gissning skulle vara att NFTs troligen kommer att bli mycket vanligare, men kommer att kräva lite av ett varumärkesbyte. Enbart att använda ”Digitala samlarföremål” skulle hjälpa mycket, eftersom när 95% av allmänheten tänker på NFTs, tänker de på Bored Apes och CryptoPunks, när NFTs i verkligheten kan och är så mycket mer.

Jag skulle föreställa mig att den grundläggande tekniken/principerna för NFTs kommer att spridas till många fler branscher utanför teknik. Musik känns fortfarande otroligt underskattat, och jag skulle inte bli förvånad om större konstnärliga företag (museer, etc) skulle tokenisera många klassiska konstverk och lagra dem på sina egna blockkedjor för ursprungsbevarande, och tillhandahålla digitaliserade versioner av tidlösa fysiska stycken.

Musik NFT skapad av Sean Mundy
MOTIF 1 – MIRAGE, musik NFT skapad av Sean Mundy

Finns det något du som kreatör saknar i det nuvarande NFT området?

Jag skulle älska att se en plattform/protokoll som distribuerar intäkter till alla kreatörer på plattformen när en försäljning görs, även om det är en extra 2% skatt på en transaktion som sedan delas mellan alla medlemmar på plattformen/protokollet i fråga (en massa memecoins hade denna funktion under 2021), på detta sätt när en person vinner, kan alla åtminstone dra nytta av det lite grann.

Klyftan mellan konstnärer som säljer för massiva mängder ETH och de som kämpar för att göra regelbundna försäljningar är ganska uttalad i området (mycket likt den traditionella världen tyvärr), men med blockkedjeteknik och smarta kontrakt finns det åtminstone verktyg för att jämna ut denna klyfta något mellan de som i princip är de 0,1% inkomsttagarna på planeten och de som kämpar, och jag tror att det skulle vara en fantastisk idé för någon att implementera.

Vilket är det bästa rådet du har fått?

Jag har tyvärr inte haft många samtal med människor som skulle ge mig råd, men ett citat som jag har hittat extremt hjälpsamt är ”lida av disciplinens smärta eller lida av ångerns smärta”; när du bryter ner val till en binär sådan här, hjälper det verkligen att forma de beslut du gör och tvingar dig att komma till rätta med de långsiktiga konsekvenserna av dina beslut och hur de kommer att påverka dig och ditt liv.

Vilken är din favorit meme?

Svårt att välja en favorit, men det här är alltid en klassiker för mig.

Sean Mundy och hans verk hittar du via följande länkar:

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.