Intervju med NFT kreatören MiraRuido

NFT kreatör MiraRuido
Tweeta

Träffa MiraRuido

Joseba Elorza, mer känd som MiraRuido, är en spansk frilansande illustratör och animatör Hans verk kännetecknas av omöjliga världar och osannolika situationer, vilket lämnar observatören med en känsla av förundran och häpnad. Efter att tidigare ha skapat verk för kunder som Wall Street Journal, Esquire, National Geographic, Amazon Studios och Green Day, mintade MiraRuido sin första NFT i mars 2021 och nådde sin nuvarande rekordförsäljning i oktober 2021 genom att sälja sitt verk ’Inside Worlds – No.3’ för 14 ETH på SuperRare.

Insisde Worlds – No. 3, skapad av MiraRuido

Kan du berätta om din historia och hur du introducerades till NFT området?

Jag föddes i en liten stad i norra Spanien, i Baskien. Jag studerade och arbetade som ljudtekniker, men min verkliga passion var collage, vilket jag utövade som en hobby. Men sedan började jag få uppdrag för olika tidningar och sedan dess har jag arbetat som frilansande illustratör och animatör i 15 år, och gjort verk för företag som National Geographic, Amazon och musikband som Green Day.

I början av 2021 fick jag reda på existensen av NFTs och jag blev verkligen intresserad av denna värld; det var ett paradigmskifte, och trots marknadens upp- och nedgångar är jag fortfarande intresserad av all teknik och dess fusion med konstvärlden.

Vad inspirerade dig att börja skapa NFTs?

Helt enkelt idén om att kunna leva på ditt personliga arbete och inte på uppdrag av tredje part, det är för attraktiv för att låta bli. Oavsett om det är med blockkedjan eller någon annan mekanism, vill konstnärer leva på sin mest personliga konst, den som föds ur en själv och inte ur en kunds behov, och NFTs har gjort detta möjligt för oss som arbetar med pixlar.

Vilken var den första NFT du skapade?

Jag mintade verket ’Let There Be Light’ på Foundation i början av 2021 och det såldes omedelbart. Jag minns de första auktionerna som otroligt spännande.

MiraRuidos första NFT mintades på Foundation
Let There Be Light, MiraRuidos första NFT

Vilka verktyg använder du i ditt skapande?

I grund och botten använder jag Photoshop och After Effects. Den första för att generera hela idén och skisserna och den senare för animationen i det fall verket är en video.

Vilka är dina största influenser eller inspirationskällor?

Den primära influensen, även om den inte är direkt, är de klassiska collagekonstnärerna och surrealistiska målarna som Magritte, men utan tvekan, är jag mer skyldig till samtida bildspråk.

Science fiction berättelser och filmer har alltid varit en trigger för nya idéer för mig, men det är sant att det i vardagen finns situationer som får en att skapa surrealistiska konstverk, även om det låter klyschigt.

Vad har varit den mest givande delen av att vara involverad i NFT området?

Utöver de ekonomiska incitamenten fanns det från början en kamratskap bland konstnärerna som jag aldrig tidigare upplevt. Det fanns ett nytt fält att utforska och knappt någon visste något om det, så den första impulsen för många av oss var att fråga andra medkonstnärer.

Det var början på en relation som, utan tvekan, har varit den mest givande under de senaste åren.

Waiting For Charon, skapad av MiraRuido

Vilket råd skulle du ge till någon som börjar som kreatör inom NFT området?

Att komma in i det här området nu är tufft, för att vara ärlig. Det finns många dynamiker som är svåra att assimilera i början och som redan är en huvudvärk även för dem som varit här ett tag.

Så, det jag skulle säga till någon som vill komma in i den här världen är att ha tålamod och inte förvänta sig försäljning från dag ett; att etablera relationer med andra konstnärer och samlare på ett genuint sätt och inte sluta skapa och visa upp ditt arbete.

Hur bygger du en relation med dina samlare?

Under årens lopp har jag stött på samlare av alla slag; från de som bara köper ditt verk där du sen knappt etablerar en relation med dem, till de som blir förälskade i ditt arbete och du kan spendera timmar på att prata om denna förbindelse med dem.

I vilket fall som helst inser du alltid att deras motivationer i slutändan är mänskliga och det är alltid värt att utforska den förbindelsen.

Time & Mirror, skapad av MiraRuido

Vilka tror du är de största möjligheterna inom NFT området under de kommande 5 åren? Kulturellt, konstnärligt och ekonomiskt?

Allt detta går så snabbt att jag för länge sedan gav upp försöken att förutsäga något. Dessutom tror jag AI kommer bryta in i många sektorer på ett hjärtskärande sätt, och jag tror inte att NFT området, inte heller traditionell konst, kommer undkomma detta.

Hur som helst är NFTs, som en form av validering av digitala tillgångar, ett verktyg som utan tvekan kan spela en grundläggande roll i framtiden. Och förhoppningsvis också inom konstvärlden.

Finns det något du som kreatör saknar i det nuvarande NFT området?

Från början kände jag att det saknades ett enklare sätt att ställa ut konst, ett enklare och mer överkomligt sätt för samlare att stolt visa upp den konst vi har förvärvat. Många digitala inramningsföretag har dykt upp, men jag tror att det fortfarande finns en lång väg att gå där eller i rent digitala miljöer.

Förutom det kan dynamiken som har skapats i det här området vara förödande för mental hälsa. Jag tror att det borde betonas mer och främja en marknad och ett sammanhang som inte är så krävande för alla oss som deltar i det.

Vi kan inte vara anslutna 24/7 till Twitter, det är helt enkelt inte uthärdligt.

Om du skulle behöva omvandla en NFT skeptiker till en NFT entusiast eller dö, hur skulle du gå tillväga?

Jag var aldrig en NFT evangelist eftersom positionerna från början var antagonistiska och debatten var fruktansvärt fördunklad av extremistiska ståndpunkter. Idag har det inte förändrats mycket, och även om jag är aktiv i detta område, respekterar jag dem som väljer att inte kliva in.

Med det sagt, efter att ha övervunnit de problem som framkom i början, skulle jag helt enkelt hävda att för en konstnär är NFTs bara ett annat sätt att försörja sig på sin konst och, i sin tur, ett sätt för samlare att njuta av det.

Jag tror att det är skäl nog att vilja utforska detta område.

Vilket är det bästa rådet du har fått?

Det bästa rådet jag fått är att koppla bort ibland, att stänga Twitter och fokusera på viktigare vardagliga saker i några timmar. Det här området kan vara mycket krävande ibland, och du får inte tappa bort vad dina verkliga prioriteringar är i livet.

Vilken är din favorit meme?

Mannen som ler med ett ledsamt ansikte och håller i en kopp kaffe kommer alltid att representera mig.

Favorit meme

MiraRuido och hans verk hittar du via följande länkar:

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.