11 banbrytande kreatörer inom NFT konst

NFT konst
Tweeta

Pionjärer inom NFT konst

En av de viktigaste aspekterna NFT teknologin möjliggör är skapandet av digitalt ursprung. Med blockkedjan har vi en oföränderlig databas med uppgifter om exakt vem som gjorde vad och när. Blockkedjan kombinerat med NFT gör att vi kan se hur NFT konst växt fram, den konst som var bland de första verk att mintas på blockkedjan och vi kan följa kreatörernas resa och deras konstverk

Många av dagens största namn inom NFT konst var inte de som var först med att skapa NFTs. Men i i takt med att NFT marknaden fortsätter växa är det viktigt att känna till pionjärerna som trodde på potentialen hos NFT konst vid en tidpunkt långt innan de flesta ens hade hört talas om NFT.

Av de konstverk som skapades under 2017-2019 säljs flera idag för miljontals dollar, dels på grund av att många av de konstverken skapades av idag välkända NFT kreatörer men också till stor del på grund av verkens ursprung och det historiska värde som kommer med att vara några av de första verken att skapas inom NFT konst.

Vi ger dig här en inblick i några av de viktigaste pionjärerna inom NFT konst som bidragit till att lägga grunden för dagens NFT område.

Beeple

Även om Mike Winkelman, känd som Beeple, inte var bland de första kreatörerna att skapa NFTs så har han länge varit en ihärdig digital kreatör. Varje dag från 1 maj 2007 till och med 7 januari 2021, totalt 5 000 dagar i sträck, skapade Beeple digitala konstverk som sedan skulle komma att förändra NFT världen genom ett kollage av alla dessa konstverk.

Beeple var starkt bidragande till att termen NFT tog sig in i hushåll världen över när han i mars 2021 via auktionshuset Christie’s sålde sitt verk Everydays: The First 5000 Days för 69,3 miljoner dollar eller 42 329,453 ETH. Utöver det höga försäljningspriset var detta en miltsolpe för NFT konst då Beeples konstverk var det första helt digitala konstverket som någonsin lagts ut till försäljning av ett stort auktionshus.

Beeple, Everydays: The First 5000 Days

XCOPY

Det vi känner till om den anynoma NFT kreatören XCOPY är inte mycket utöver att kreatören är London baserad och har skapat några av de tidigaste kryptokonstverken vi känner till. XCOPY har genom sin konstverk populariserat genren ’Glitch Art’ där kreatörens verk utforskar död, dystopi och apati genom förvrängda GIFs.

XCOPY skapade GIF-konst redan 2010 som ursprungligen publicerades på Tumblr där XCOPY delade tusentals av sin tidiga GIF-konst och byggde en nischad men hängiven följarskara. Under denna tiden tjänade XCOPY inte några större pengar på sin konst, men trots det fortsatte XCOPY outtröttligt skapa nya konstverk varje månad 10 år i följd.

Idag är XCOPY en av de absolut mest välkända NFT kreatörerna och hans 1/1 NFT konst säljs för miljonbelopp. ’All Time High in the City’ mintades den 8 april 2018 och såldes i januari 2022 på andrahandsmarknaden till ett för XCOPY rekordbelopp i ETH när 1 630 ETH betalades för konstverket. Samtidigt har han givit ut NFT kollektioner såsom ’MAX PAIN AND FRENS BY XCOPY’ som erbjuder en möjlighet att få äga XCOPY verk och bli en del av kreatörens community till ett väsentligt lägre pris jämfört med hans 1/1 verk.

XCOPY, All Time High in the City

Fewocious

Victor, känd som FEWOCIOUS har skapat konst sedan 13 års ålder och fick sitt första genombrott när han sålde en målning vid 17 års ålder. Hans intåg i den digitala konstvärlden föddes som en tillflyktsort där han fritt kunde skapa konst som återspeglade hans käsnlor när han omfamnade sin könsidentitet och stadierna av övergång. FEWOCIOUS enorma kreativitet och energi återspeglas både i hans verk och hur han knyter an till sina samlare. Idag kan FEWOCIOUS även stoltsera som den den yngsta NFT kreatören som har samarbetat med auktionshuset Christie’s.

Fewoicious tidiga 1/1 verk säljs idag för hundratals ETH men om du är intresserad av att ta del av hans mer tillgängliga verk kan du kolla in hans första kollektion inom generativ konst, ’Paint’. Enligt hans hemsida kommer innehavare av ’Paint’ kunna låsa upp saker inuti den värld han bygger upp som kallas ’FewoWorld’.

I augusti 2022 såldes Fewocious verk ’The Sailor’ på andrahandsmarknaden till ett för Fewocious rekordbelopp i ETH när 350 ETH betalades för konstverket.

Fewocious, The Sailor

Coldie

Coldie var en av de första kreatörerna som mintade sina verk på blockkedjan och auktionerade ut dem online. Hans verk är kända för dess förvrängda porträttstil i 3D vilket la grunden för den eftertraktade porträttkollektionen ’DecentralEyesMashup’ som inkluderar personer som Warren Buffett och Ethereums medgrundare Vitalik Buterin. Coldies konstverk har visats på nationella konstutställningar, kryptokonferenser och liveauktioner.

Coldies 1/1 konstverk ’Almost There’ såldes på andrahandsmarknaden i augusti 2021 till rekordbeloppet 135 ETH när den välrenommerade NFT samlaren Anonymoux slog till.

Coldie, Almost There

Hackatao

Hackatao är en italiensk duo som består av paret Nadia Squarci och Sergio Scarlet som bildades 2007 och de använder idag en mängd olika medier för att skapa sina konstverk. Under 2018 började de minta sina konstverk på blockkedjan och blomstrade snabbt i kryptokonstområdet som ett resultat av hur aktiva och involverade och tidiga de var inom NFT konst.

Duons konstverk karaktäriseras av sin slående tatueringsinspirerade karaktär av och animerade verk. Vid tidpunkten för denna guide kan vi notera en rekordförsäljning på 680 500 GBP, motsvarandes vid tidpunkten cirka 247 ETH när Hackatao sålde konstverket ’IMAGO, 2K2 A.C’ via en auktion hos Sothebys i oktober 2021.

Hackatao, IMAGO, 2K2 A.C

Trevor Jones

Trevor Jones tycker om att måla och animera vilket reflekters i hans konstverk. Han gick på konstskola i trettioårsåldern och började skapa en karriär som kreatör samtidigt som han arbetade med många andra jobb parallellt. Han skapade vågor som satte honom på kartan när han 2015 använde AR teknologi för att förvandla målningar på Scottish National Portrait Gallery till hans egen konst vilket även väckte en diskussion om konst och ägande av digitala utrymmen. Detta utfördes genom att han satte upp en app som tillätmänniskor att se hans egna målningar i stället för Old Masters i National Gallery när de ses via en telefon eller surfplatta.

Att investera i Bitcoin 2017 inspirerade en ny kreativ riktning för honom som utvecklades till AR-målningar med kryptotema. Över tid började han intressera sig för NFTs men det var först när den framlidne NFT kreatören Alotta Money tog Trevor under sina vingar som han blev en del av NFT området. Deras samarbete resulterade i Trevors första NFT ’EthGirl’ som mintades i december 2019 på SuperRare.

I april 2022 såldes hans 1/1 konstverk ’EthBoy: IMMORTAL’ för rekordbeloppet 75,690 ETH.

Trevor Jones, EthBoy: IMMORTAL

Mad Dog Jones

Michah Dowbak, känd som Mad Dog Jones, inledde sin konstnärliga karriär 2017, med Instagram som en plattform för exponering, och fick en massiv följarskara på bara ett par år. Mad Dogs grafiska stil är inspirerad av cyberpunk och japansk animation, som skildrar dystopiska sci-fi-scener i en asiatisk storstadsmiljö.

Hans arbete har exploderat och han har arbetat med namn som Maroon 5, Diesel, Run The Jewels, Jabbawockeez, Chromeo, Conor McGregor och Deadmau5. I april 2021 nådde Mad Dog Jones sitt nuvarande försäljningsrekord när hans verk ’REPLICATOR’ såldes via en auktion hos Phillips för 4,14 miljoner dollar, vid tidpunkten motsvarandes cirka 1 921 ETH.

Mad Dog Jones, REPLICATOR

Robbie Barrat

Robbie Barrat är för många idag främst förknippad med AI och generativ konst. Men han var även den första kreatören att minta NFT konst på NFT marknadsplatsen SuperRare. Den 6 april 2018 mintade Robbie Barrat ’AI Generated Nude Portrait #1’, det första NFT konstverket på SuperRare.

I juli 2018 höll SuperRare sin första Tech Summit i Lindon där Robbie gav bort sin AI-genererade kollektion ’AI Generated Nude Portraits’ som bestod av 300 verk. Konstverken gavs bort till gäster som fick en förklaring och bakgrund till konstverken. Eftersom väldigt få förstod sig på NFT konst vid denna tiden bidrog detta till att det det enbart har gjorts anspråk på färre än 40 av de 300 konstverk som gavs bort. Kollektionen går därmed numera under benämningen ’The Lost Robbies’.

Många guldklimpar har därmed sannolikt försvunnit vilket kan svida idag då en av dessa (AI Generated Nude Portrait #7 Frame #110) såldes på andrahandsmarknaden för 260 ETH eller 432 400 dollar i mars 2023. I mars 2022 såldes ett annat verk i kollektionen via en auktion hos Sothebys för 630 000 pund.

Robbie Barrat, AI Generated Nude Portrait #1

Sarah Zucker

Sarah Zucker är en kreatör och författare baserad i Los Angeles som skapat NFT konst sedan 2019. Hennes konstverk karaktäriseras av en psykedelisk, VHS och analog stil.Hon arbetar över olika medium och kombinerar animation, prestanda och videosyntes i ett digitalt-analogt arbetsflöde.

Genom att blanda gammal och ny teknik blandar Sarah det förflutna med framtiden. Effekten är trippig, med motiv, karikatyrer och levande färger. Apor med kristallkulor, berg med ögon, grodor är psykedeliska och mystiska. De lurar ögat och är fascinerande.

Hennes GIF-konstverk har visats mer än 6,9 miljarder gånger på Giphy. I augusti 2021 såldes hennes 1/1 verk ’Licky Loaf’ för 25,25 ETH på andrahandsmarknaden.

Sarah Zucker, Licky Loaf

Josie Bellini

Josie Bellini har en bakgrund inom finans och skapar idag konst som berättar historien om kryptoekosystemet. Hon började investera i Ethereum och Bitcoin när hon var frustrerad över barriärerna i den traditionella finansvärlden. Kryptogemenskapen och den övergripande etiken i området accelererade hennes intresse vilket gjorde att hon grävde djupare i Ethereum.

Josie tog stora kliva 2017, när ett konstverk hon publicerade på en kryptosubreddit blev viralt. Verket visar en flicka som tittar mot himlen, hennes ansikte halvt dolt med en mask bestående av ett björnhuvud och tjurhorn. Detta var Josies visuella representation av björn- och bullmarknaderna inom krypto. Detta kryptokonstverk ’Genesis’ såldes i juni 2021 på en auktion via Sothebys för 400 000 dollar medan den första NFT hon skapade, ’Tune In #1’, mintades redan i juni 2019.

I mars 2022 lanserade hon projektet CyberBrokers, en pfp kollektion på 10,001 NFTs som alla är on-chain och fungerar som ett medlemskap och åtkomstpass till ett community och dess upplevelser.

Josie Bellini, Genesis

Matt Kane

Matt Kane designar sin skräddarsydda programvara för att utnyttja algoritmer med sin egna mänskliga input. Han bygger målningar lager för lager, gör designval genom hur de algoritmer han skrivit ska interagera. Han är intresserad av att utforska historisk estetik med kod; där han med geometri försöker göra vad de stora konstnärerna gjorde med oljor.

Matts 1/1 konstverk ’CRYPTOART MONETIZATION GENERATION’ såldes på andrahandsmarknaden för 320 ETH i oktober 2022, motsvarandes 1,2 miljoner dollar vid tidpunkten. Utöver populära 1/1 konstverk har Matt även skapat NFT kollektioner där kollektionen ’Gazers’ som mintades på Art Blocks är en av de mest spännande NFT kollektionerna som skapats. Var och en av de 1,000 enskilda verken i kollektionen är levande verk som ständigt förändras baserat på månens cykler.

Matt Kane, CRYPTOART MONETIZATION GENERATION
Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.