Generativ konst med Per Kristian Stoveland

Generativ konst med Per Kristian Stoveland
Tweeta

Träffa Per Kristian Stoveland

Per Kristian Stoveland, även känd som perkwerk, är en generativ konstnär baserad i Oslo, Norge, och grundare av Void Design Studio. Idén om generativ konst i kombination med blockkedjeteknologi lockade honom in i NFT området 2021. I januari 2023 släppte han framgångsrikt en högt uppskattad generativ konstkollektion på Art Blocks Curated. Kollektionen, ’The Harvest’, fick snabbt uppmärksamhet och lockade samlare från hela världen. Tre veckor efter utgivningen nådde ’The Harvest #112’ en rekordnivå för kollektionen när den såldes för 40 ETH på den andrahandsmarknaden.

Per Kristians rekordsäljande NFT kollektion
The Harvest #112, skapad av Per Kristian Stoveland

Kan du berätta om din historia och hur du introducerades till NFT området?

Jag har varit intresserad av kreativ kodning och generativ konst sedan tidigt 2000-tal, men jag blev mer seriös med det när jag hörde talas om NFTs. Under sommarens höjdpunkt 2021 släppte en vän till mig en kollektionen på Art Blocks, och genom att följa hans process blev jag verkligen intresserad av idén om generativ konst kopplad till blockkedjan.

Vilken var den första NFT du skapade?

Min första NFT var bara några enkla skisser som jag laddade upp på OpenSea bara för att lära mig och orientera mig på blockkedjan. Men att ladda upp på OpenSea innebär inte automatiskt att det hamnar på blockkedjan, det händer först när en NFT säljs, så tekniskt sett kanske de inte räknas som mina första.

Min första riktiga NFT var Trinity, en del av min serie Recursive Triangles, som jag mintade på KnownOrigin i oktober 2021.

Stovelands första konstverk skapad som en NFT
Trinity, Per Kristian Stovelands första NFT

Vilka verktyg använder du i ditt skapande?

Jag använder främst JavaScript och biblioteket p5js, men några av mina tidigare NFTs kodades och renderades i c++/openframeworks.

Vilka är dina största influenser eller inspirationskällor?

Jag kan bli inspirerad av vad som helst, vare sig det är landskap, musik, konversationer eller vetenskap, för att nämna några. En promenad i skogen kan till exempel utlösa en lång tankeprocess som kan bli grunden för ett nytt projekt. Jag har faktiskt inte någon specifik samling av inspirationskällor, om jag ska vara ärlig.

Vad har varit den mest givande delen av att vara involverad i NFT området?

Att kunna skapa konst och ha förmånen att etablera en relation med människor som gillar det jag skapar.

The Harvest kollektionens rekordförsäljning
The Harvest #395, skapad av Per Kristian Stoveland

Vilket råd skulle du ge till någon som börjar som kreatör inom NFT området?

Ge inte upp – och låt inte ditt bedragarsyndrom hindra dig. ”Fake it til’ you make it” har en poäng 🙂

Hur bygger du en relation med dina samlare?

Var uppriktig, vänlig och aktiv på Twitter. Det finns många fantastiska människor i området som kan hjälpa dig med feedback och råd, så att hålla en viss synlighet kommer att ta dig långt.

Generativt konstverk av Per Kristian Stoveland
Shores #1, skapad av Per Kristian Stoveland

Vilka tror du är de största möjligheterna inom NFT området under de kommande 5 åren? Kulturellt, konstnärligt och ekonomiskt?

Jag tror att vi just nu bara upplever toppen av isberget när det gäller NFTs. Jag tror att NFTs kommer att bli allmänt förekommande i framtiden och bli en integrerad och normaliserad del av ägandebevis generellt sett.

Vilket är det bästa rådet du har fått?

Samma råd som jag gav tidigare – ge inte upp. Att vara kreativ är som en berg- och dalbana med känslor, det finns höjdpunkter, lågvatten, väldigt höga och väldigt låga stunder. Knepet är att fokusera på vad du vill skapa och låta de svåra stunderna inte påverka dig för mycket.

Fortsätt bara vara lugn och skapa.

Per Kristian och hans verk hittar du via följande länkar:

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.