Fotografi NFT: Intervju med Simone Monte

NFT fotografi Simone Monte
Tweeta

Träffa Simone Monte

Simone Monte är en prisbelönt fotograf baserad i Brasilien och Rom, en blandning av samba/pasta och fotboll/konst som kännetecknar hennes arbete. Hennes fotografi knyter samman de saker hon älskar mest: att berätta historier genom att skriva, skådespeleri eller regissering. Efter att hennes son berättat om NFT för henne anslöt Simone till NFT området i början av 2021 och nådde sin nuvarande toppförsäljning i mars 2022 när hon sålde sitt verk ’Vivi’ som en fotografi NFT för 6,5 ETH på SuperRare.

Simone Monte NFT rekordförsäljning på SuperRare
Vivi, skapad av Simone Monte

Kan du berätta om din historia och hur du introducerades till NFT området?

Jag är en brasiliansk italienare som älskar att fotografera båda kulturerna. På college gick jag på konstskola och studerade drama och teaterkonst. Under fem år var jag scen- och filmskådespelare, engagerad i experimentella projekt som involverade konst, performance, musik, dans och litteratur samtidigt som jag var inskriven på flera scenkonstkurser.

Fotografering kom in i mitt liv för 14 år sedan när jag under fem år hade en restaurang i stadsdelen Jardins. Det var ett trendigt häng där São Paulos kreativa publik, främst från musik- och modescenerna, samlades varje kväll. Med tiden upptäckte jag att det jag tycker mest om är att berätta historier antingen genom att skriva, skådespeleri eller regissera. Fotografi sammanfattar alla dessa saker jag älskar.

Mina första professionella steg togs i kärnan av São Paulos modevärlds redaktionella tidningar och kampanjer för viktiga lokala varumärken. Strax efter startade jag mina egna personliga projekt. I ett av mina första personliga projekt, Rio Series, belönades jag av National Geographic med fotot ’The Game’.

Simone Monte prisbelönad av National Geographic
The Game, skapad av Simone Monte

Min introduktion till NFTs hände när jag var i Rom under pandemin och jag bestämde mig för att återvända till Brasilien till jul 2020. Den natten berättade min son för mig om NFT; tekniken, innovationen och konsten. Han var övertygad om att det skulle vara intressant för mig. Det var den perfekta julklappen.

Vad inspirerade dig att börja skapa NFTs?

Jag blev intresserad av begreppet decentralisering. Sedan gjorde jag research i två månader och blev helt säker på att jag ville vara en del av det decentraliserade web3 området.

Vilken var den första NFT du skapade?

Mitt första verk var en av bilderna från Rios serie som heter ’Ipanema’ och mintades på Foundation (jag väntade på en inbjudan i tre månader). Det var viktigt för mig att börja denna nya resa med ett projekt som hedrar skönheten och de kulturella egenskaperna från Brasilien.

Simone Montes första NFT
Ipanema, skapad av Simone Monte

Vilka verktyg använder du i ditt skapande?

Nästan allt mitt arbete skapades med några Canon-kameror, numera fotograferar jag med Sony. Jag bär inte många linser då jag föredrar att ha det praktiskt och smidigt när jag fotograferar på gatan eller på resor. När jag jobbar i studion och har allt till hands så använder jag ett större utbud av utrustning. Jag älskar både naturligt och artificiellt ljus.

Jag utvecklar och färdigställer fotografierna i Photoshop, jag har ett bra team som gör detta på ett utmärkt sätt för att få ut det bästa ur mitt arbete. Jag retuscherar sällan mina foton; jag gillar att porträttera livet som det är. Jag fotograferar i färg och sedan konverterar jag dem till svartvita fotografier. Snart hoppas jag kunna prova nya verktyg och tekniker.

Vilka är dina största influenser eller inspirationskällor?

Mina inspirationskällor är mångsidiga, konst i allmänhet, men speciellt fotografi, musik, film, skulptörer och litteratur. Jag beundrar många fotografer som: Newton, Avedon, Guy Bourdin, Steven Meisel, Peter Lindbergh.

Bland italienarna älskar jag Massimo Vitale, Alberto Rizzo, Oliviero Toscani, Paolo Roversi, Ugo Mulas, Franco Rubartelli, Letizia Battaglia (älskar hans verk om maffian) och pionjären Tina Modotti som också var en modell och politisk aktivist starkt präglad av tiden hon tillbringade i Mexiko.

Hur som helst känner jag till mer om brasilianska fotografer. Mario Cravo Neto är en av mina favoriter på grund av hur han förmedlade vår kultur genom känsligheten och tekniken i sina svartvita porträtt medan Miguel Rio Branco utforskar vår kultur genom de djärva och livfulla färgerna i sina fotoessäer. Dessutom gillar jag mästare som Sebastião Salgado, Pierre Vergé, tyska Lorca och Vik Muniz som använder fotografi som medel för sin konst.

Vad har varit den mest givande delen av att vara involverad i NFT området?

Det mest givande har varit att vara en del av NFT gemenskapen och att få kontakt med konstnärer och samlare runt om i världen. Bra vänskap! Möjligheten att visa mitt arbete på den här nivån är något exceptionellt.

Även mitt verk ’Play the Game’ som är en del av ’The Memes by 6529’, det är en fröjd att vara en del av detta, det värmde mitt hjärta! Sprid budskapet!

Självklart också det ovärderliga stödet från mina samlare, det gör mig förevigt tacksam!

Play the Game, skapad av Simone Monte och 6529er – The Memes by 6529

Vilket råd skulle du ge till någon som börjar som kreatör inom NFT området?

Det viktigaste är att bygga en karriär, tänka långsiktigt, oavsett om marknaden går uppåt eller nedåt. Var alltid genuin och skaffa bra vänner inom detta område. Ha tålamod, var uthållig. Lita på din egen konstnärliga synvinkel!

Dessutom bör du träna varje dag. Människokroppen var inte gjord för att stå still. Det minskar stress och berikar ditt liv.

Vilka tror du är de största möjligheterna inom NFT området under de kommande 5 åren? Kulturellt, konstnärligt och ekonomiskt?

En månad i web3 känns som ett år i verkligheten, så det är komplicerat att göra förutsägelser, men vi kör.

  • Kulturellt: Jag tror att vi lever i en sådan period som händer i civilisationen då och då, när det sker en viktig förändring i vårt samhälle. Den här gången förändringen också att innebära stora teknologiska framsteg.
  • Konstnärligt: Möjligheten framgent kommer vara att utvecklas snabbt med hjälp av ny teknik och innovation. Vi kommer att se ofattbara saker. Jag är verkligen exalterad över att se detta!
  • Ekonomiskt: Jag tror att marknaden kommer att vara volatil. Det kommer att finnas cykler som tidvattnet.

Finns det något du som kreatör saknar i det nuvarande NFT området?

När konstnärer skapar konst lägger de ned sin själ och sitt hjärta i det och kämpar verkligen för att värdesätta det under hela sin resa. Detta måste alltid kommas ihåg, konstens användbarhet är konsten själv.

Relationen mellan samlaren och konstnären är lika berikande för båda parter, ett privilegium för varje sida. Anmärkningsvärda exempel på sådana band inkluderar Peggy Guggenheim och Jackson Pollock, samt Gertrude Stein och Pablo Picasso, som delade starka kopplingar och stöd för varandras arbete.

Vi måste alltid vara uppmärksamma och inte upprepa mönstren från web2 och den traditionella konstmarknaden. Slutligen, kan vi stödja fler kvinnor inom området, varje prestation av kvinnor i detta universum måste firas, detta skulle vara ett stort framsteg!

Simone Montes NFT Carrmelita
Carmelita, skapad av Simone Monte

Vilket är det bästa rådet du har fått?

Arbeta med kärlek, dröm och visualisera vart du vill åka!! KÖR bara!

Simone och hennes verk hittar du via följande länkar:

Tweeta

Halka inte efter

Upptäck möjligheterna inom NFT området idag. Signa upp dig nedan. Nyhetsbrev är på gång.